web stats

Friday, August 25, 2006

Samhället IX

I vanlig ordning vill jag skriva en kommentar till en debatt som är i det närmaste över. De intellektuellas diskussion kring en svensk kanon har byggt på hypoteser, oro och förväntningar. När Strängnäs bibliotek som första bibliotek i Sverige – proklamerar de stolt – sätter ihop sin egen kanon är det upp till bevis. Och mycket riktigt ser statistiken lika mossig ut som man befarat. Hälften av böckerna är svenska (Strinberg får för säkerhets skull ha med två) och den enda av dem som är någorlunda modern är Bengt Ohlssons ”Gregorius”. I listan står den efter ”Doktor Glas” som för att riktigt tydligt visa hur romanens modernitet inte är obehagligt progressiv eller kontroversiell utan följer en trevlig, svensk, godkänd tradition.

Läskigast är som vanligt könsfördelningen. Menar en samlad stab belästa bibliotekarier att Sara Lidman och Karin Boye är de enda kvinnor i historien som kvalificerar? Att det inte finns en enda kvinna, i hela världen, som har skrivit en bättre bok än ”Gregorius”? Jo, Clarice Lispector får visserligen vara med och visst är det hedervärt om än lite märkligt när varken Virginia Woolf eller Edith Södergran platsar. Valet av Lispector indikerar ju att det finns en någorlunda multietnisk strävan bakom listan och gör det på så sätt ännu obehagligare att man inte hittat mer än fem (om mina författarkunskaper stämmer) utomeuropeiska författare. Kanske tänkte man att det var praktiskt att slå två flugor i en smäll genom att välja Lispector som både har en spännande kulturell bakgrund och är kvinna. Antingen försöker Strängnäs gardera sig eller så är jag cynisk. Kanske är det både och.

Det är jobbigare för hjärtat att angripa bibliotekarier än politiker eller vinstdrivande företag. Jag förstår att det här är en debatt som fötts någon annan stans och att Strängnäspersonalen bara följer med och vill berätta vilka fantastiska böcker världen har. Det är säkert en fin tanke i grunden men man måste minnas att så fort man väljer ut något så väljer man också bort något annat.

Varför får inte Eva Lindström vara med på listan då?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home